Info

Jachthondenopleiding ‘t Hogeland

Wij zijn een groep enthousiaste hondenliefhebbers en/of (voor)jagers, die in de regio Noord-Groningen de zelfopleiding jachthonden verzorgen. We vinden het belangrijk dat mensen die samen met hun (jacht)hond willen trainen en/of werken, hiervoor de mogelijkheid hebben in hun eigen regio. Het doel van de trainingen is om de van nature aanwezige eigenschappen van jachthonden te stimuleren, waardoor het voor de hond een plezier wordt om voor zijn baas te werken. Een gepassioneerde jachthond kan op deze manier zijn energie kwijt en is een fijne metgezel voor thuis, buiten en in het jachtveld.

We trainen op maandagavond, vanaf de eerste maandag in april tot en met medio september, op de trainingslocatie nabij het Vlotterspad in Delfzijl. De trainingsavond start om 19.00 uur en eindigt rond 21.00 uur. De eindtijd van de training kan variëren, omdat deze mede afhankelijk is van onder andere daglicht gedurende het seizoen.

De trainingen moeten als een zelfopleiding voor uw jachthond worden gezien, waarbij u diverse handvaten worden aangereikt. Het is belangrijk om als voorjager zelf thuis verder te trainen, datgene wat er in de les is behandeld. De achterliggende gedachte van de trainingen is, dat de hond na een trainingsseizoen voldoende heeft aangeleerd om diverse bevelen en apporten te kunnen uitvoeren op voorbereiding van het jachtseizoen. Tevens komen de oefeningen in de training overeen met onderdelen voor de Standaard Jachthonden Proeven (SJP) op het gewenste niveau, zoals omschreven in het ORWEJA-reglement (Organisatie Wedstrijdwezen Jachthonden).  

Aan het einde van het seizoen houden we, bij voldoende aanmeldingen, een onderlinge wedstrijd op verschillende niveaus om te kunnen laten zien wat de voorjagers en hun honden hebben geleerd.

Daarnaast organiseren we jaarlijks de SJP in Delfzijl onder auspiciën van de ORWEJA. Deze wedstrijd vindt vaak begin augustus plaats, nabij bosplan Biessum. Het staat uiteraard de deelnemers van de cursus vrij om wel of niet aan deze proef deel te nemen.


Met vriendelijke groeten,
Trainingsgroep ‘t Hogeland